2
Dec

Pertandingan Jom Main Congkak 2.0

Arja Art Academy

Dec 2, 2023
10:00 am

Pata Ndo

Tumpat
Kelantan

Ticketed

Crafts

Jom main Congkak adalah kesinambungan dari sebuah kajian dibawah Arja Art Academy yang dijalankan di dalam tempoh lockdown melanda baru baru ini. Ia adalah bertujuan memperkenalkan, mendekatkan dan memupuk rasa minat kanak2 pada masa kini pada permainan tradisional melayu di negara kita iaitu Congkak.
Jom Main Congkak 1.0 telah berjaya dijalankan di Bachok Kelantan pada Januari 2023, ianya dapat dilaksanakan dengan penuh jayanya dengan pelbagai pengisian serta aktiviti-aktiviti menarik bertemakan tradisional.

Jom Main Congkak 2.0 bakal menyusul pada Disember 2023 di Tumpat Kelantan dengan menyediakan pelbagai pengisian, aktiviti serta dimensi yang berbeza dari penganjuran sebelumnya. Kali ini, sejarah serta keindahan yang ada di sekitar Tumpat bakal dibongkar dan diterjemahkan dalam bentuk yang berbeza buat tatapan semua yang hadir nanti.

Tiada sebarang yuran penyertaan yang dikenakan kerana ia adalah percuma. Memandangkan Jom Main Congkak adalah sebuah Projek yang bertujuan untuk mendidik, mendekatkan dan meningkatkan apresiasi masyarakat khususnya pada permainan tradisional congkak, ini adalah pendekatan terbaik untuk menarik minat mereka untuk turut sama menyertai projek ini nanti.

Artist

Arja Art Academy

Arja Art Academy adalah sebuah akademi pembelajaran merangkumi pelbagai bidang seni seperti lakonan, tarian, nyanyian dan aktiviti-aktiviti seni yang lain. Menjadi sebuah akademi yang bukan hanya untuk proses pembelajaran bahkan mendidik dan melahirkan generasi yang celik seni selain meningkatkan tahap apresiasi seni di kalangan masyarakat tempatan dan antarabangsa tanpa mengira umur, bangsa dan agama.

You Might Like

The Hearth Brought to Light + Food over Fire (FOF): ...
WHATMATTERS
Kuching
Sarawak
Nov 22
- Nov 26, 2023
ind1e: Pentas Seni NFT
Pentas Aksi Enterprise
Shah Alam
Selangor
Sep 17
9:00 am
Menempa Tari Tradisi 'Di Bawah Bayu' 2023
Ask Dance Company Sdn Bhd
Tuaran
Sabah
Dec 15
- Dec 17, 2023
RhapsoD
HANDS Percussion
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur
Nov 30
- Dec 3, 2023
SOUL of Odyssey
KL Shakespeare Players
Petaling Jaya
Selangor
Oct 26
- Oct 29, 2023
8:00 pm
Promoting Chetti Food Culture Through Food Portrait Art
The Rojak Projek / TRP Creatives Enterprise
Melaka
Oct 27
- Oct 29, 2023