2
Dec

Pertandingan Jom Main Congkak 2.0

Arja Art Academy

Dec 2, 2023
10:00 am

Pata Ndo

Tumpat
Kelantan

Ticketed

Crafts

Jom main Congkak adalah kesinambungan dari sebuah kajian dibawah Arja Art Academy yang dijalankan di dalam tempoh lockdown melanda baru baru ini. Ia adalah bertujuan memperkenalkan, mendekatkan dan memupuk rasa minat kanak2 pada masa kini pada permainan tradisional melayu di negara kita iaitu Congkak.
Jom Main Congkak 1.0 telah berjaya dijalankan di Bachok Kelantan pada Januari 2023, ianya dapat dilaksanakan dengan penuh jayanya dengan pelbagai pengisian serta aktiviti-aktiviti menarik bertemakan tradisional.

Jom Main Congkak 2.0 bakal menyusul pada Disember 2023 di Tumpat Kelantan dengan menyediakan pelbagai pengisian, aktiviti serta dimensi yang berbeza dari penganjuran sebelumnya. Kali ini, sejarah serta keindahan yang ada di sekitar Tumpat bakal dibongkar dan diterjemahkan dalam bentuk yang berbeza buat tatapan semua yang hadir nanti.

Tiada sebarang yuran penyertaan yang dikenakan kerana ia adalah percuma. Memandangkan Jom Main Congkak adalah sebuah Projek yang bertujuan untuk mendidik, mendekatkan dan meningkatkan apresiasi masyarakat khususnya pada permainan tradisional congkak, ini adalah pendekatan terbaik untuk menarik minat mereka untuk turut sama menyertai projek ini nanti.

Artist

Arja Art Academy

Arja Art Academy adalah sebuah akademi pembelajaran merangkumi pelbagai bidang seni seperti lakonan, tarian, nyanyian dan aktiviti-aktiviti seni yang lain. Menjadi sebuah akademi yang bukan hanya untuk proses pembelajaran bahkan mendidik dan melahirkan generasi yang celik seni selain meningkatkan tahap apresiasi seni di kalangan masyarakat tempatan dan antarabangsa tanpa mengira umur, bangsa dan agama.

You Might Like

ind1e: Pentas Seni NFT
Pentas Aksi Enterprise
Kuching
Sarawak
Oct 15
9:00 am
Konsert Inderapura 3 Budaya
Persatuan Gelanggang Seni Warisan Negeri Pahang
Kuantan
Pahang
Dec 9
Lagu Dari Seluloid
Mac Training Centre Sdn. Bhd.
Kuala Lumpur
Dec 31
Drum Up JB
JBDrums Centre
JB
Johor
Oct 14
2:00 pm
Minggu Blok Batik
Mohd Khairi Bin Mahmood
Kota Bharu
Kelantan
Nov 11
- Nov 13, 2023
Mapo Festival 2023
Pudipang Industries
Muar
Johor
Dec 16
- Dec 17, 2023
10:00 am